Blog indlæg

Dine børn og penge

I dag kan børn have svært ved at forstå hvordan penge fungerer i dagligdagen og hvilken rolle de spiller i vores liv. Dette skyldes at vi desværre har udviklet en tendens til udelukkende at bruge vores betalingskort når vi handler i butikker eller på nettet. Det er derfor ikke så underligt, at hvis penge mere eller mindre er ikkeeksisterende i et barns hoved – for hvis det eneste de ser, er at mor og far altid betaler med et plastikkort, hvordan kan du så forvente at de lærer at forstå værdien af penge?

Faktum er dog at penge spiller en kæmpe rolle i vores samfund, og med tiden bør budget og opsparinger blive en del af dit barns hverdag. Selvom at de uden tvivl før eller siden kommer til at lære om konceptet i skolen, er det vigtigt at begynde tidligt – så dit barn får et trygt og godt forhold til penge. Vi har nedenfor samlet et par idéer til, hvordan du bedst kommer i gang med at lære dit barn hvordan penge fungerer.

Lad dit barn få et sundt forhold til penge

Selvom at dit barn før eller siden vil blive introduceret for emnet ’penge’ i børnehaven eller skolen, er det vigtigt også at have et sundt forhold til penge på hjemmefronten. For eksempel viser undersøgelser at børn der bor sammen med forældre som har megen gæld, udvikler en større sandsynlighed for selv at ende i gæld. I dag findes der masser af muligheder for at optage gratis kviklån 1000 kr og netop disse typer lån kan forårsage store problemer for mange unge mennesker som ikke har råd til at betale pengene tilbage. Selvom at det er tidskrævende, gør du altså dit barn en stor tjeneste ved at hjælpe ham eller hende forstå konceptet om penge.

Giv lommepenge

Konceptet med at give lommepenge har eksisteret i lang tid, men det er stadig en perfekt metode at starte med når du skal begynde at lære dit barn hvordan penge fungerer. Først og fremmest er det essentielt at dit barn forstår, at dit barn skal give noget igen før at han eller hun får adgang til lommepengene. Husholdningspligter er den perfekte løsning for dette.

Hvis dit barn kan læse, kan du skrive en liste med forskellige opgaver som hver især giver et vist beløb når opgaven er fuldført. Hvis der er tale om en ekstra svær opgave, kan det være en idé at give lidt ekstra end du normalt ville for at vise dit barn, at hårdt arbejde godt kan betale sig. Når dit barn bliver lidt ældre og har en bedre forståelse for hvordan penge fungerer, kan du endda vælge at begynde at trække nogle af pengene fra hvis opgaverne ikke fuldføres tilstrækkeligt eller til tiden.

Vær realistisk og hav mål

Når vi er voksne, finder vi os selv meget mere motiverede når der findes egentlige mål som er værd at arbejde for. Denne motivation er meget ofte vores løn eller måske en ferie som vi har sparet op til Ved at gøre det samme for dit barn, forøger du chancen for at han eller hun vil holde sig motiveret og fokuseret. Børn lærer generelt bedst, hvis de har noget visuelt at forholde sig til – det kan derfor være en god idé at lave et diagram eller et skema som på en eller anden måde viser at dit barn kan forvente en vis belønning når pligterne er udførte.

Prøv at udarbejde et budget

Det er desværre langt fra alle som i dag har et budget – og det er en skam. Af den ene eller anden grund er der i dag flere og flere danskere som føler, at de måske ikke har brug for et budget og at de fint kan holde styr på økonomien i hovedet. Selvom at du måske er af samme holdning, kan det alligevel være en god idé at snakke med dit barn om et budget og hvordan de udarbejdes. Når dit barn har alderen til det, kan du prøve at lære ham eller hende om forskellen på noget som man vil have og noget som man reelt har brug for. Dette behøver som hovedregel ikke at have noget med penge at gøre. Du kan for eksempel starte dit barn med at lære, at hvis han eller hun vil have en is nu, kan man ikke også få is til dessert.

De fleste børn vil prøve at overbevise dig om, at is, slik og legetøj er nødvendigt for dem. Ved at hjælpe dit barn med at lære at morgenmad, skolebøger og toiletartikler er nødvendige og noget som familien skal købe, får dit barn måske nemmere ved at forstå hvad der kan betragtes som klare prioriteter. Når det så er sagt, betyder det selvfølgelig ikke at du ikke kan belønne dit barn med legetøj og slik engang i mellem. Man kan sagtens finde en sund balance mellem et budget der følges og en smule forkælelse. Hvis dit barn for eksempel spørger efter slik eller film men gang på gang får svaret ’nej’, er der større sandsynlighed for at han eller hun mister interessen i jeres budgetplaner.

Kom i gang i supermarkedet

Når du skal handle ind med dine børn, kræver det uden tvivl en vis tålmodighed – og din shoppetur kan hurtigt blive en dyr fornemmelse hvis du smider alt, hvad dit barn lige går og får fingre i, ned i kurven. En måde at få bedre overblik over hvad der egentlig købes ind er at lægge et budget eller en indkøbsliste sammen med dit barn. Gør gerne dette på forhånd derhjemme og lige før at I skal ud at handle, da dit barn på denne måde ved hvad han eller hun kan forvente at der skal købes ind når I er i butikken. For at dit barn skal få en forståelse for rigtige penge, kan du med fordel også droppe dit betalingskort engang i mellem og betale kontant. Når dit barn er blevet en smule mere fortrolig med at håndtere penge, kan du med fordel lade ham eller hende prøve at betale til personen ved kassen på egen hånd.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner