Blog indlæg

Forbrugsfesten i Danmark

Har du også lagt mærke til at danskerne har fået flere penge mellem hænderne? Det har diverse statistikere, tænketanke – og ja, du gættede det – lånevirksomheder. Derfor er det i disse tider en kæmpe fordel at være dansker, hvis du gerne vil låne penge til småfornødenheder. Det er nemlig sjældent at forbrugslån har været billigere end de er lige nu.

De danske forbrugsvaner har ændret sig

Her i Danmark har vi de senere år nydt godt af at have en rigtig stærk økonomi. Hvor andre lande rundt omkring i verden i stor udstrækning har stået stille, har vi her i landet formået at holde hjulene kørende efter den store finanskrise for snart ti år siden. Og efterhånden som krisen er begyndt at slippe sit greb, kan man også se en stigning i danskernes forbrug.

For blot at tage et enkelt eksempel; pludselig bliver det mere attraktivt og mere normalt at købe økologisk – og nu gør det ikke længere helt så ondt at skulle give 3 kroner mere pr. liter mælk. Mange er begyndt at købe flere forbrugsgoder, og dyrere tøj og sko, end vi eksempelvis har gjort det for 10 år siden. Og det er der en grund til. Det er nemlig alment kendt, at når økonomien forbedres, eller i hvert fald når økonomien synes stærk, så bliver der skruet op for forbruget. Det er her vi puster lidt ud, og nyder vores frirum.

Og hvorfor er det relevant på en side som denne? Det er fordi at vores evne til at have lagt krisen så hurtigt bag os, vores evne til at vise økonomisk overskud, alt sammen bunder i at vi har en rigtig stærk økonomi. Vi havde det før krisen, og vi har det nu. Vi var også et af de lande som blev mildest ramt under krisen, hvor der eksempelvis var masser af arbejdsløshed i andre lande verden over. Og det er interessant, for det vidner om at vi ved hvordan vi laver penge, og hvordan vi bruger dem fornuftigt. Og i takt med at vi får flere penge mellem hænderne, så bliver det pludselig også mere acceptabelt at skulle låne penge til en rejse eller et nyt fjernsyn – for nu er vi ikke i tvivl om at vi kan betale afdragene. Og det er der mange virksomheder der heller ikke er i tvivl om. Derfor er Danmark efterhånden blevet et glohedt marked for virksomheder der vil låne penge ud til private. Hvis du har fulgt lidt med i denne branche i løbet af de seneste par år, vil du hurtigt kunne se at der er en decideret priskrig i gang.

Hvor det tidligere var ekstremt dyrt at skulle låne til almindeligt forbrug – eller til skæg og ballade som man også ofte kalder det – så er det i dag blevet langt, langt billiger – både i renter, men også når det kommer til omkostninger ved optagelse af lånet, betalingsgebyrer og meget mere.

Sådan en form for priskrig er godt nyt for forbrugerne – og ikke nok med at det pludselig bliver billigere at låne penge, så kan du endda få yderligere fordele ved det. For det der sker i en priskrig, er typisk at de forskellige firmaer bliver presset så meget på deres indtjening, at de til sidst er nødt til at give op. Det betyder at priserne ikke falder yderligere, men at de bliver på samme niveau. Og hvad gør man så, når halvtreds virksomheder tilbyder det samme som det du gør – til samme pris? Så begynder man at prøve at skille sig lidt mere ud. Det sker ofte ved specialiseringer. Og på grund af dette, kan du nu få forskellige lån, der muligvis gør din hverdag endnu bedre. Nogle giver rabat på forlystelsesparker til familierne, andre på benzin til dem der kører meget – der er sågar også nogle virksomheder der giver rabat på køb af møbler, tøj og dagligvarer! Alt sammen for at skille sig ud fra konkurrenterne. Og vi taler altså heller ikke om små bonusser eller fordele her. Nogle går så vidt som at give 10% i rabat på alle dagligvarekøb under forskellige kampagner, hvis blot man har et forbrugslån hos dem. Det er altså noget der kan mærkes i økonomien, og det kan også være medvirkende til at det pludselig bliver lidt mere attraktivt, at skulle låne penge til ferien næste år.

Derudover er det på rekordtid blevet ufatteligt nemt at låne penge. Hvis man løber tør for penge sidst på måneden, kan man få flere penge i løbet af et par minutter, ved simpelthen at skrive en enkelt SMS. Dét er smart og hurtig service.

Men betyder det så at jeg skal låne løs?

Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Det at vi har så mange gode lån til rådighed i Danmark, betyder at vi generelt set har en stærk økonomi – og at virksomhederne bag lånene har en tiltro til at vi kan betale pengene tilbage. Så det er et positivt tegn. Når det er sagt, skal man naturligvis ikke låne penge til noget man ikke har behov for – simpelthen bare fordi man kan. For uanset hvor slem priskrigen har været, og uanset hvor mange goder lånevirksomhederne kaster efter os, så må vi aldrig glemme, at der naturligvis altid er en ekstra omkostning forbundet med at skulle låne penge.

Det det til gengæld betyder, er at hvis du står i situationen og skal bruge penge på den korte bane, så har du i dag langt flere muligheder, end du eksempelvis havde for 10 år siden. Der kunne man typisk kun få et lån i banken, eller via et kreditkort – og det kan ofte blive til en dyr fornøjelse. I dag har du mulighed for at få lån i flere forskellige prisklasser, men flere forskellige tilbagebetalingsmodeller – og der er med garanti også en der passer til dig. Men det vigtigste vil dog altid være, at du ikke skal låne mere end du har råd til at afdrage, og derudover er det aldrig en god ide at låne til noget du ikke har brug for.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Bank Norwegian banner

Kassekrediten banner

ModusFinans banner

Sparxpreslaan banner

Paymarkfinans banner

Turbolan banner

Nordcredit Banner

Robotlan banner

Extracash banner