Blog indlæg

Hvad er en kreditforening?

Er du i gang med et byggeprojekt? Eller måske et boligkøb? Har du måske stødt på ordet ’kreditforening’ flere gange, men er lettere usikker på, hvad det præcis betyder? Så er du kommer til det rette sted. Det er nemlig mange forskellige betegnelser og definitioner, når det kommer til låneverden, og vi giver dig i denne blog en nem og hurtig oversigt over, hvad præcis en kreditforening er, og hvad det betyder for dig. Se denne side for al den information, du har brug for.

Hvad er en kreditforening i grove træk?

Kært barn har mange navne. En kreditforening er også nogle gange kendt som en hypotekbank eller hypotekforening. Den kan også blive kaldt for et realkreditinstitut. Ligegyldigt hvad den kaldes, så er det dog en form for enhed, der samarbejder med bankerne, når der skal udbydes lån (også kendt som realkreditlån). De bliver udbudt som lån i fast ejendom til private individer. I starten kunne disse lån være op til 60 % af ejendomsværdi, men den er steget gradvist siden da, og afhængig af den enkelte situation kan det faktisk være helt op til 80 % af værdien på ejendommen.

Foreningerne blev allerede dannet tilbage i år 1979 og er altså dermed langt fra en ny opfindelse. Navnet kommer fra, at disse foreninger i gamle dage dækkede over en samling låntagere, der kunne åbne billigere lån ved et hæfte solidarisk for dem. Disse kreditforeninger får penge til udlån ved at udstede obligationer, de så sælger op børsen. Disse obligationer er en form for gældsbeviser, hvor de bestemte vilkår for dit lån og din tilbagebetaling af lånet er udmøntet. Det betyder således, at kursen faktisk i sidste ende bliver de udslagsgivende, når det kommer til den rente, der vil gøre sig gældende for lige netop dit lån. Hvis du altså tager mod et lån fra en kreditforening eller realkreditinstitut, så ender du med at skulle betale udgifter i form af renter, låneafdrag samt et endeligt bidrag til foreningen.

Der er flere større kreditforeninger i Danmark, som du nok allerede har hørt om. Det gælder nemlig Nordea Kredit, Nykredit, BRF kredit, DLR kredit, Realkredit Danmark, FIH realkredit, Totalkredit, BG kredit og mange flere.

Hvilke ting skal man være opmærksom på?

Der er selvfølgelig altid flere ting, som man skal være på, inden man tager et lån. Først og fremmest er det altid vigtigt, at du sammenligner forskellige bankers priser, omdømme og service med, hvad dine behov er. På den måde kan du hurtigt afgøre, om du skal gå videre med låneforhandlingerne ved denne bank, eller om du i stedet bør kigge efter en anden bank eller anden låneinstitution, der kan give dig den bedste handel.

Når man kigger på dette specifikke marked, så kan man se, at selve kursen samt renteudviklingen forbliver nogenlunde ens for de fleste realkreditinstitutter (selvom vi selvfølgelig altid vil anbefale, at du dobbeltjekker det på tidspunktet for dit lån). Derfor er der altså mange, der vil påstå, at disse to faktorer ikke er de udslagsgivende, når det kommer til dit realkreditlån. I stedet fortæller de forskellige foreningers bidragssatser lidt en anden historie, og det kan ofte være et sted, du skal holde øje med, hvis det vigtigste kriterium for dig er at finde den billigste kreditforening for at spare penge.

En anden vigtig ting at notere er, at renten for denne type lån faktisk oftere er langt billigere end andre. Grunden til dette er kort sagt, at sikkerheden for tilbagebetaling er med pant i fast ejendom, hvilket gør, at risikoen for, at kreditforeningen ikke får deres penge tilbage, er langt lavere. Renten er afhængig er de obligationer, der sælges for at dække lånet, men på grund af den minimale risiko, så ligger den ved normale omstændigheder på under 10 %. Hvis du tager og sammenligner det med hurtiglån, banklån eller andre typer, så vil den type lån i stedet ofte have rentesatser over dette niveau. Hvis du altså derfor ikke har fuldt belånt fast ejendom, så er denne lånetype værd at overveje. Det kan nemlig på mange måder være fordelagtigt, hvis du står og skal bruge penge.

Hvilke forskellige realkreditlån findes der?

Den første type lån, du kan vælge, er fastforrentet realkreditlån. Hvis lånet er fastforrentet, betyder det, at renten forbliver det samme gennem hele låneperioden. Det betyder, at du har et godt overblik over dine udgifter, da den månedlige ydelse vil forblive det samme helt indtil, at hele lånet er tilbagebetalt. Det kan nogle gange være en fordel (afhængig af dine behov) med et langsigtet overblik. Det giver økonomisk og mental stabilitet. Hvis du i stedet vælger et variabelt forrentet realkreditlån, betyder det, at renten vil ændrer sig i låneperioden. Det kan i flere tilfælde være, at man vælger en mindre periode på fx 1, 3 eller i nogle tilfælde 5 år, hvor renten forbliver det sammen. Når denne periode er gået skal renten bestemmes på ny ifølge markedsrenten.

Hvordan ved jeg, hvilken kreditforening, der er bedst for mig?

Det kan godt være svært at finde ud af både, hvilken kreditforening eller hvilken lånetype, der er bedst for dig. Det bedste, du kan gøre, er at sætte dig ned og lave en nøje plan over, hvad det er, du skal bruge pengene til samt en opgørelse over dine indtægter samt udgifter for samme periode. Når du har en bedre idé omkring, hvad dit lånebehov kommer til at være, så er det lettere for dig at kontakte de forskelle kreditforeninger med konkrete forslag. Derfor kan samtaler starte, hvor I finder ud af, om I kan mødes og nå til enighed. Hvis du kontakter flest mulige kreditforeninger, vil du desuden også nemt være i stand til at få et hurtigt overblik over, hvem der kan give dig den bedste handel.

Vi vil altid mene, at man gør klogt i at tage imod den vejledning og rådgivning, som de forskellige realkreditinstitutter ville kunne give dig. Det kan godt føre til, at du måske skal lave ændringer på den oprindelige plan efter de første møder, men i sidste ende vil have et bedre og mere realistisk syn på dine muligheder.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Kronelan banner

Bank Norwegian banner

Kassekrediten banner

Ferratum banner

Nova Finanse banner

Nordcredit Banner

Bonuslaan Banner

Mini Finans Banner

Extracash banner