Blog indlæg

Hvad man bør lære, før man optager et realkreditlån

Er det første gang, du skal ud og købe bolig, så vil du sandsynligvis ligesom de fleste andre få brug for et realkreditlån. Det er nemlig de færreste, som har råd til at købe bolig kontant, og derfor ansøger man om realkreditlån hos et realkreditinstitut. Mange drømmer om at købe deres egen bolig, hvor de kan skabe rammerne om deres liv og hverdag. Nogle køber bolig alene, imens andre køber bolig sammen, men fælles for alle er, at boligkøb er en stor investering, og for de fleste er det også den største investering, de kommer til at foretage i deres liv. Derfor er det vigtigt at være grundigt forberedt, når man skal ud og låne penge til boligkøb, så man kender sine behov og sine muligheder. Her kan du lære mere om realkreditlån, renter og omlægning af lån, så du er forberedt, når du skal ansøge om et realkreditlån. I Danmark er reglerne sådan, at man selv skal lægge en udbetaling på minimum 5 procenct, dvs. 50.000 kroner per million, man ønsker at låne. 80 procent af boligkøbet (hus eller ejerlejlighed) kan finansieres med et realkreditlån. Resten af lånet optages som et banklån. Eftersom et realkreditlån er et stort lån at optage, så vil du sikkert gerne finde det billigste realkreditlån, og det får du en række gode råd til her, og når du har lært mere om realkreditlån, så er du bedre rustet til at træffe det rigtige valg.

Boliglån rente

Renten på boliglån har betydning for, hvad du samlet set kommer til at betale for dit lån. Du kan kort sagt vælge mellem fast rente eller variabel rente. Med en fast rente ved du, hvad du kommer til at afdrage, og det kan være trygt, hvis du er bekymret for, at renten skal stige, så det pludselig bliver dyrere. I de seneste mange år har renten på boliglån i Danmark dog været meget lav, og derfor vælger mange boligejere lån med variabel rente. Men en variabel rente svinger som sagt, og i tilfælde af, at den pludselig stiger, vil det selvfølgelig blive dyrere for dig. Du kan søge på nettet efter boliglån rente, og her kan du sammenligne renter på boliglån hos forskellige realkreditistutter. Det er altid en fordel at sammenligne renter og omkostninger, før du henvender dig til et specifikt realkreditinstitut. Så har du en rimelig god fornemmelse af, hvad lånet vil koste.

Beregn realkreditlån

Før du henvender dig til et realkreditinstitut for at ansøge om et realkreditlån, så er det en fordel at regne på, hvor meget du har behov for at låne og hvad det koster for at finde ud af, hvad du har råd til at låne. På realkreditinstitutternes hjemmesider kan du finde en funktion, der hedder beregn realkreditlån, hvor du kan indtaste lånebeløb, og om du foretrækker fast eller variabel rente. Du kan også indtaste, om du ønsker ti års afdragsfrihed, eller om du vil afdrage på lånet fra dag 1. Fordelen ved at vælge et lån med afdragsfrihed er, hvis du har andre dyrere lån, som du også afdrager på. Så kan det være en fordel at få den dyre gæld ud af verden, før du begynder at afdrage på dit realkreditlån. Realkreditlån afdrages som udgangspunkt over en periode på 30 år, men det er også en mulighed at afdrage på fx 20 år, hvis man har økonomisk mulighed for det. Det afhænger selvfølgelig også af din økonomi. Jo stærkere din økonomi er, jo bedre en kreditvurdering vil du få, og jo bedre er du stillet, når du skal ud og låne til et realkreditlån. Du skal være over 18 år, have fast arbejde, og du må ikke stå i RKI, når du ansøger om et realkreditlån. Du bør altid lave et budget over dine indtægter og udgifter, så du har et overblik over din økonomi og ved, hvor meget du har råd til at afdrage, før du ansøger om et realkreditlån. Der findes forskellige portaler på nettet, hvor du kan sammenligne realkreditlån. Du skal blot søge på sammenlign realkreditlån, og så dukker mulighederne op. Her kan du sidde hjemme foran computeren og finde frem til, hvor du finder de bedste og billigste realkreditlån, før du beslutter dig for at ansøge om et lån.

Omlægning af realkreditlån

I løbet af de 30 år et realkredit løber, kan der være behov for at omlægge lånet. Det kan være, hvis renten falder eller stiger, eller hvis du gerne vil låne i din friværdi, eller hvis din livssituation ændrer sig, og du fx bliver skilt. Her vil vi uddybe de forskellige scenarier mere. Hvis renten falder, og du har et fastforrentet lån, så kan du spare penge ved at omlægge lånet til et nyt lån med en lavere rente. Dermed får du en lavere ydelse på dit lån. Hvis renten til gengæld stiger, er det muligt, at du kan få reduceret din restgæld (som er det, du mangler at afdrage på lånet) ved at omlægge dit lån. Dermed sparer du også penge. Har du friværdi i dit hus, og ønsker du at låne penge til at bygge om, til en ny bil, en rejse eller andre forbrugsgoder, så har du mulighed for det. Du kan også låne i din friværdi til at indfri dyrere gæld andre steder, og i forbindelse med lån i friværdien, kan du vælge at omlægge realkreditlån. Det samme gælder, hvis din livssituation ændrer sig, og du fx bliver skilt, så kan du få omlagt dit realkreditlån, så det passer til din situation ved fx at få afdragsfrihed i en periode, ligesom du også har mulighed for at omlægge lånet og afdrage større beløb om måneden på tidspunkter i dit liv, hvor du har flere penge mellem hænderne. Så realkreditlån er ikke en statisk størrelse, men er til forhandling løbende. Det bedste du kan gøre er at henvende dig til dit realkreditinstitut og høre, hvad dine muligheder er, og sammen kan I finde en løsning, som passer til dig. Vi håber, at du med denne artikel har lært det grundlæggende om realkreditlån, så du er godt klædt på til at træffe det rigtige valg i din situation.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner