Blog indlæg

Kviklån eller banklån?

Den evige duel. Skal man gå efter de klassiske værdier i banken, og de trygge rammer med en bankrådgiver som kender dig? Eller skal man ”vove pelsen” for at forsøge at opnå bedre priser? Lån er en meget personlig ting, og naturligvis skal man altid gøre hvad der føles rigtigt for én selv. Men vi har valgt at lave denne korte artikel, så du kan blive klogere på hvad de væsentligste forskelle er på banklån og de såkaldte online kviklån.

Kviklån er blevet et populært samtaleemne

Hvis du tidligere har talt om økonomi og lån til enhver familiefest, så ved u også allerede nu, at en del lånevirksomheder har et lidt blakket ry. Der er ofte altid mindst én person fra festen, der har haft en dårlig oplevelse med en lånevirksomhed – eller som kender en, som kender en, som kender en – og så videre. Og hvis det også slår fejl, så kan man blot hive det nyeste afsnit af luksusfælden frem, for virkelig at slå fast hvor usundt og direkte skadeligt et forbrugslån kan være for éns økonomi.

Men behøver det være sådan? Svaret er nej. Naturligvis er der nogle lånevirksomheder der ikke har rent mel i posen, og som ikke spiller efter de samme regler som os andre – det finder man også indenfor bankverden, og sågar indenfor realkreditbranchen. Og selvfølgelig er den online verden ikke anderledes. Men ofte bliver det fremlagt som om at branchen slet ikke er reguleret af noget som helst, og dette er naturligvis ikke helt korrekt. I Danmark har vi rigtig stramme lovgivninger for hvornår og hvordan der må drives økonomisk virksomhed – eller udlåner virksomhed som det også kaldes. Og uanset hvordan man vender og drejer det, så er langt de flest udbydere på markedet interesseret i at overholde de spilleregler der gør sig gældende.

Kan man få en dårlig oplevelse? Kan man betale flere penge end man måske havde håbet på? Ja naturligvis. Men nogen farlig gældsspiral er det nu ikke. Naturligvis skal man altid sørge for at have fornuften med sig når man låner penge – og det gælder også i banken, og når der tales om boliglån. Men vi vil faktisk vove den påstand, at det i mange tilfælde kan være både sikrere, billigere og mere overskueligt at låne penge over nettet, end at gå via banken.

Sats ikke alle pengene på én hest

Når du tager i banken for at bede om et lån, så har du ikke rigtig noget sammenligningsgrundlag. Du har kun én prisliste at gå ud fra – nemlig bankens. Derfor er det meget svært som almen forbruger at finde ud af om renten nu også er i orden, om stiftelsesomkostningerne er lige lovligt høje i forhold til andre steder, og i det hele taget om lånet er attraktivt nok for dig. Med online lånevirksomheder har du ikke dette problem. Der er rigtig mange forskellige udbydere på markedet, og det betyder også at du som kunde har rigtig mange muligheder. På denne måde kan du altid finde et sted, der passer til lige netop det du gerne vil betale, og som giver den ønskede service.

Men som med alle andre ting, så betyder flere udbydere jo givetvis også et mere uoverskueligt marked. For én ting er at sammenligne renterne – de står som oftest skrevet med store bogstaver på hjemmesiden. En anden ting er at gennemskue hvilke gebyrer og øvrige omkostninger der ligger. Bag – og dette kan udgøre en temmelig stor forskel rent økonomisk. Heldigvis kan du bruge en låneberegner, som eksempelvis penge247.dk website, som sammenligner lån fra mange forskellige udbydere. Og én af de største fordele ved at bruge en online beregner er, at du her hurtigt får at vide hvad det kommer til at koste dig at låne alle pengene – alt i alt. Det betyder altså at både renter, stiftelsesgebyrer, provisioner og betalingsgebyrer bliver regnet med. Og på denne måde kan du let og hurtigt se hvilket lån der er det mest attraktive for dig. Derudover så er beregnerne også gode til at spare dig en masse tid, da de med det samme gør opmærksom på hvilke krav låneudbyderen har. Det kan være at du maksimalt kan have lånet i 12 måneder, eller at du maksimalt kan låne 10.000 kroner – eller måske skal du være minimum 30 år gammel. Hvis du kan se allerede nu at du falder udenfor kategori, så er der ingen grund til at du bruger tid og kræfter på at lave en ansøgning.

På denne måde kan du hurtigere og lettere finde frem til det lån der passer dig. Og nogle låneberegnere giverdig endda mulighed for at indtaste hvor mange penge du vil låne, og hvor lang tid du vil betale over – eller hvor meget du vil give per måned. Så finder beregneren automatisk en liste over de udbydere der er relevante for dig.

Så er lånene virkelig så farlige som de lyder?

Nej. Selvfølgelig er de ikke det. For dels er du som forbruger dækket ind af en ganske god lovgivning, og derudover er der ingen virksomheder der er interesseret i at få et dårligt ry. Og med kanaler som Facebook og trustpilot, så har forbrugerne fået væsentligt mere at skulle have sagt, når det kommer til vurdering af en virksomheds service. Men naturligvis er det vigtigt at finde frem til det lån der giver dig de bedste forudsætninger, og til den laveste pris. Det er ikke dermed sagt at disse lån kun kan findes online – det kan bestemt også være at din bank gerne vil hjælpe dig. Men det ændrer ikke på, at du på bankrådgiverens kontor kun kan se én virkelighed, når der på nettet er flere hundreder at vælge imellem. En god idé kan eksempelvis være at få forhåndsgodkendt et eller to lån på nettet, og have dem med ned til bankmødet. På denne måde er du mere forberedt, og bankrådgiveren kan allerede se ved første øjekast, at der er andre institutioner der har vurderet at du er kreditværdig. Det er ikke sikkert at de kan matche prisen i banken, men om ikke andet får du lidt flere skyts at arbejde med.

Vi håber at indlægget har været informativt, og at det kan hjælpe dig med at finde dig godt til rette i dit næste lån.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Simbo banner

Kronelan banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner