Blog indlæg

Lån – på den svære, og den nemme måde

Vi har vel alle prøvet at skulle have brug for et lån. Og allerede når man har tænkt den første tanke, bliver man nærmest træt – fordi man allerede nu forestiller sig de endeløse bunker af papirer, der skal frem og tilbage over bankrådgiverens skrivebord. I denne artikel bliver du klogere på hvorfor et ofte er besværligt at skulle låne penge – og hvordan man kan gøre det lidt lettere for sig selv.

Hvor besværligt er det at få et lån?

Traditionelt set er det ofte temmelig besværligt at skulle få et lån. I hvert fald hvis du går efter at få et lån i banken. Her afhænger det lidt af hvilken type lån der er tale om. Det mest komplicerede lån at få, er naturligvis et boliglån. Her skal du som udgangspunkt altid have en ejendomsmægler og en advokat med på sidelinjen, der skal udarbejdes adskillige rapporter, energimærkninger og meget mere. Og først herefter kan du påbegynde arbejdet med at skulle gå igennem banken.

Et billån er eksempelvis væsentligt mere tilforladeligt, men kræver dog også en del dokumentation og papirarbejde. Her skal du som oftest også have en prissætning af bilen, et budget, og gerne et overslag på hvad det koster at få forsikret bilen. Heldigvis så kan du som udgangspunkt få langt det meste direkte fra forhandleren – og ofte vil disse også kunne lave et lån for dig.

Sidst har vi naturligvis de gode gamle forbrugslån. Selvom et forbrugslån som oftest altid er i nogle væsentligt lavere beløber end eksempelvis boliglån og billån, så betyder det på ingen måde at det nødvendigvis er simplere at optage et forbrugslån. Og nu skal du høre hvorfor:

Typisk, så ved banker eller lånevirksomheder at der ligger en værdi i de ting de låner penge ud til. Låner du til en bolig, så ejer du i princippet ikke boligen før banken og kreditforeningen er betalt. Derfor er de altid nogenlunde sikre på at kunne få pengene – selv hvis du mod forventning ikke betaler afdragene, da de her har mulighed for at sætte huset på en såkaldt tvangsauktion.

Ved en bil er det lidt samme historie – her har banken også mulighed for at inddrage bilen. Dog ser bankerne absolut helst ikke denne mulighed, da det er besværligt og dyrt at skulle sælge en bil, kontra et hus hvor bankerne alligevel er involverede i handlen. Dog er det muligt, fordi dit lån rent faktisk er bundet op i en fysisk vare.

Typisk er forbrugslån ikke bundet op på nogen specifik vare, og derfor har låneudbyderen ikke mulighed for at tage varen i pant. Og ofte bliver et forbrugslån ikke kun brugt på én ting, men bliver splittet op i flere forskellige produkter. Der er også nogle af de ting man ofte køber med et forbrugslån som slet ikke kan sælges. Det er eksempelvis rigtig svært at sælge en rejse som allerede er blevet afholdt – selvom minderne kan være guld værd.

Det at der ikke er nogen fysisk ting af værdi bundet op på lånet, gør at bankerne og lånevirksomhederne tager en risiko. Derfor vil de typisk bede om at du stiller en form for sikkerhed. Det kan være at du giver banken lov til at tage pant i dit hus eller din bil, og på denne måde har banken herefter en garanti. Men ejer du ikke noget af værdi – det kan være hvis du eksempelvis bor til leje, og din bil ikke er af nævneværdig værdi – eller hvis du slet ikke har en bil, så har du ikke noget at stille sikkerhed for. Derfor kræver banken typisk at du kan fremvise en masse lønsedler, et detaljeret og avanceret budget (som endelig ikke må være for optimistisk), de vil vide om du er medlem af en fagforening, hvordan du er forsikret mm. Alt dette papirarbejde skal du have styr på, og du skal derudover også sidde til et bankmøde med svedige håndflader og hånden i hatten – og naturligvis gøre det indenfor bankens åbningstid.

Hvor nemt kan det gøres?

Heldigvis er det ikke alle steder hvor det bliver besværliggjort at skulle låne penge. Faktisk så er det rigtig mange steder meget nemt. Har du en computer? Lån penge hurtigt og nemt over nettet!

Fordi vi her i Danmark rent grundlæggende har en sund, god og stærk økonomi, så har vi vakt interessen hos mange udbydere. Derfor er der også mange store internationale spillere der har meldt sig på banen, og gerne vil tilbyde danskerne private forbrugslån – fordi de kan se at vi er i stand til at betale pengene tilbage. Og disse lån kan du finde rigtig mange af, med en hurtig og enkel søgning på nettet. Den helt store fordel her, er at du slipper for en stor del af papirarbejdet. Som udgangspunkt er der overhovedet ikke noget papir der skal findes frem. Da ansøgningerne foregår ved hjælp af dit CPR nummer, så er lånevirksomheden selv i stand til at trække de data de skal bruge fra SKAT, og kan derfor hurtigt og let vurdere om du er berettiget til at få et lån hos dem.

Der er enkelte steder, hvor du skal uploade lønsedler og eventuelt en årsopgørelse – men det er sjældent. Og som oftest er det kun ved særdeles store forbrugslån – og selv hvis du skulle have behov for sådan ét, så er det jo let at downloade begge del direkte fra computeren. Og det bedste af det hele er, at du ikke behøver bekymre dig om hvornår virksomheden lukker.

Langt størstedelen af “maskinen” bag kører nemlig helt automatisk. Derfor kan du på stort set alle tider af døgnet, hurtigt få svar på om du er berettiget til et givent lån. Og hvis du skulle have spørgsmål, så kan du mange steder få hjælp både telefonisk og på chat – dog selvfølgelig kun indenfor åbningstiden.

Det betyder helt konkret, at du slipper for at køre i banken i din arbejdstid, du slipper for at sidde med våde håndflader – og du får svar med det samme. Meget nemmere bliver det ikke.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Ferratum banner

Ferratum banner

Simbo banner

Kronelan banner

Kronelan banner

Nova Finanse banner

Nova Finanse banner