Blog indlæg

Sådan får du råd til sommerhuset

Står du og overvejer, om du skal satse på at købe et sommerhus i den nærmeste fremtid? Er det til privat brug, eller har du tænkt dig at se det som en investering, hvor du vil leje det ud? Tjek denne blog, hvor vi giver dig et overblik over de ting, som du skal være opmærksom på, når du kaster dig ud i et sommerhus lån.

Er der en forskel?

Ofte er det sådan, at traditionelle hjem, lejeboliger og sommerhuse ikke finansieres på samme måde. Derfor er det en god idé, hvis du sætter dig ind i forskellen mellem gængse andelsboliglån, realkreditlån eller lån til fritidshus m.m.

Under definition feriehjem eller sommerhus er det faktisk sådan, at det skal være en hvis afstand fra din primære bopæl. Hvis det er tæt på din egen bolig, kan det nemlig være svært at retfærdiggøre over for lånerne og myndighederne, at det er et sommerhus, der ikke bliver brugt til fast bopæl. Den måde, som du har tænkt dig, at boligen skal bruges på, er nemlig med til at bestemme, hvilken lånetype, der gør sig gældende. Der bliver altså ikke kun skelnet mellem fast bolig og feriested, men der bliver i lige så stor grad skelnet mellem et feriehjem, der skal fremlejes, og et feriehjem, der kun er beregnet personligt brug.

Hvordan låner man til et sommerhus?

Det kan nogle gange godt være en hård prøvelse at gå igennem kvalificeringen til et lån i sommerhus, fordi der er strenge krav til både boliglån og investeringslån, som ikke alle købere kan leve op til.

Når man kigger på lån til sommerhus til privat brug, så ser man at de typisk har en smule højere renter en de lån, der er beregnet til primære boliger. Hvis du på den anden side ønsker at leje sommerboligen ud, så kan de måske påvirke disse lånvilkår. Her vil du typisk betale lidt højere rente end både for sommerhuse og primære boliger. Her kan det måske også kræves, at du skaber en lejeplan, der inkluderes i den overordnede vurdering. Det er dog værd at overveje her, at hvis planen er realistisk, så vil din låneinstitution, bank eller anden virksom tage denne mulige indkomst med i beregningen; den ekstra indkomst fra den forventede leje kan på den måde være med til at kvalificere dig til lånet.

De typiske krav

Det er naturligvis afgørende, at du har god kreditscore, også kendt som kreditværdighed. Jo højere din kreditværdighed, jo bedre er chancerne for, at din anmodning om lån sommerhus vil blive godkendt. Nogle gange kan en høj kreditværdighed også være med til at sikre dig bedre overordnede vilkår, men dette er dog ikke altid en forudsætning. Det kan nemlig være andre faktorer, der spiller ind – såsom vurdering af ejendommen, beliggenhed, lejeplan osv. Hvis du ikke er sikker på, hvordan din kreditværdighed ser ud, så er der flere steder, der tillader dig at tjekke den online.

Det er mange gange også tilfældet, at der påkræves en form for forskudsbetaling eller indledende betaling, der kan være op til 30 %, men som igen afhænger af flere faktorer. Hvis du har et stort beløb til rådighed, så giver de dig også en bedre rente. Hvis du i stedet ikke har meget at gøre godt med, så kommer du til at betale ekstra omkostninger, kaldt præmier. Dette sker, fordi långiveren i stedet varetager en større del af risikoen, og derfor kræver det som en form for beskyttelse.

Foruden at kunne lægge et større beløb som forudbetaling, så kræver de fleste også, at du udviser en form for økonomisk stabilitet. Det vil sige, at du skal være forberedt på at vise dine kontoudtog flere år tilbage, dine nuværende lønforhold, pensionsplan samt en opsparing, der viser, at du kan dække husleje for både din primære samt kommende sekundære hjem i en bestemt tid – de fleste gange fra 2 måneder op til et halvt år.

Til sidst kræver banker og pengeinstitutter også gerne, at forholdet mellem gæld og indkomst ligger på et passende niveau. Ratioen skulle gerne være på over 40 %, hvilket betyder, at dine udgifter og andre omkostninger (lån på hus, bil, skat etc.) ikke må komme over dette niveau i forhold til din samlede indkomst.

Er der andre muligheder for lån?

Mange af de forhold, der er nævnt ovenfor, gælder selvfølgelig, hvis du gerne vil have fat i de mere konventionelle lån eller ”normale låntyper” såsom et realkreditlån fra banken eller andre pengeinstitutter. Der kan du næsten altid regne med betaling af forskudsbetaling, de meget grundige tjek, og oprettelse af tilbagebetalingsplan, hvor du indfrier dit lån ofte et sted mellem 10 til 30 år. Her er det også vigtigt, at du ydermere sætter dig ind i de forskellige forhold omkring variable eller fastforrentede lån!

Der kan være flere gode grunde til, at dette ikke er den ideelle lånetype for netop dig. Det kan være, at det ikke lever op til dine forventninger og behov, eller at du mener, at banken ikke giver dig de bedste vilkår og derfor ønsker at låne andetsteds. Det kan også være, at du har noget gæld allerede, og derfor leder efter et sted, hvor man kan lån trods rki. Nogle gange kan det være en god idé, hvis du mener, at et sommerhuslån måske i det lange løb kan være en god investeringsmulighed, der giver penge i sidste ende. Dette kan være med til at give hurtige penge og dermed realisere drømmen hurtigt udenom de normale lån.

Hvilket lån skal jeg så tage?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du altid overvejer mulighederne grundigt, inden du foretager nogen som helst form for lån. Alle lån kommer med forskellige risici, og intet lån er perfekt. Det vigtigste er, at du finder den låneform, der først og fremmest passer til dine behov og som kan lade sig gøre i din akutelle situation.

Når du kender dine behov bedre, så kan du begynde at tjekke de forskellige låneservice online og kigge på forum eller kundeudsagn fra andre. På den måde kan du hurtigt se, om deres oplevelse er noget, som du kan nikke genkendende til.

NYHEDER OG TILBUD

Med abonnement accepterer du at modtage nyheder og tilbud fra os og vores partnere.

Reklame

Simbo banner

Kronelan banner

Bank Norwegian banner

Kassekrediten banner

Ferratum banner

Nova Finanse banner

Nordcredit Banner

Bonuslaan Banner

Mini Finans Banner

Extracash banner